Blogg

RSS

Värdet i folkminnet, folklore...

8 Feb 2021

/img_3151-ok.jpgJag blir så inspirerad av gångna tiders vilja och ansträngningar att göra bruksföremål och kläder sådär särskilt vackra. Ofta ansträngde man sig av ren yrkesstolthet eller av sin egen längtan efter skönhet, att göra föremålen så vackra man kunde, inte bara funktionella. Och jag älskar det! Bäst är det när föremålet är funktionellt OCH vackert dekorerat, men jag har alltid haft svårt att förlika mig med det helt minimalistiskt funktionella, det framstår som kliniskt och sterilt för mig. Nej, jag föredrar det som handen har satt en personlig och kreativ dekor på!

/img_3152-ok.jpgBäst ser man just detta inom folkloristiska kulturminnen och just nu grottar jag lite i folkdräktstraditionen. Jag provar att sy en Skedevidräkt åt min kusin, av handvävda tyger, med handvävda band....handsytt. Jag älskar det! Till och med änden på knytbandet kan göras extra fint (och hållbart) genom att man flätar varptrådarna! Man la omsorg vid varje detalj, det höll länge, kanske i flera generationer, det blev värdefullt. Exakta motsatsen till slit & släng! 

Underbara tyger från Designers Guild!

29 Apr 2020

/dg-bild-124636.jpgI samband med Möbelmässan i februari passade vi på att besöka Designers Guilds showroom i Stockholm och signade upp för att bli återförsäljare till dessa underbara tyger (igen).
Ja, på det glada 1980-talet drev ju jag (Bibbi) en tapetserarverkstad & tygbod i Linköping och då såldes där Tricia Guilds tidiga kollektioner. Då var hon fortfarande ganska okänd i Sverige, men oj vilka tyger!

/dg-bild-124635.jpgJa, tygerna är sannerligen inte sämre idag, men ingår i en så ofantligt mycket större kollektion. Framför allt har hon utvecklat utbudet av strukturer och enfärgat i alla möjliga kvalitéer. Det är en väldans tur det, eftersom jag minns från förr att det var ganska svårt att matcha hennes unikt färgsatta mönster med något annat, Tricia Guild lever i sitt eget färguniverum! Men nu så behöver vi inte oroa oss för det längre, alla de enfärgade skalorna stämmer in i hennes mönstrade värld!

Se gärna tygerna på hennes hemsida...såklart matchar vi webbshopens priser, och erbjuder dessutom sömnad och montering av dina textilprojekt!

Välkommen att se och känna på tygerna!

Historiska tyger är feel good-inredning!

7 Aug 2019

/ulrika-eleonora-sangkappa-fg.jpgVisst är det så, att igenkännandets glädje är verklig "feel good"? Och gamla anrika mönster, som rutor, handvävda ränder och tryckta blåmömstrade sommargardiner värmer i hjärttrakten när vi ser dem?

/morriskuddar-pa-hog.jpgVill du mysa till din inredning, har den blivit för kall och grå, så glöm inte att botanisera bland de historiska mönstren! Vi har allt från romantiska 1700-talstyger till 1900-talets fantastiska Morrisblommor och Stig Linbergs fantastifulla mönsterlandskap!

Låt dig inspireras!

Living Coral - Vad tycker du om Årets Färg från Pantone?

4 Apr 2019

/living-coral-fiskbild.jpgVarje år introducerar Pantone (ett av världens största färginstitut) Årets Färg. I år valde de färgen LIVING CORAL som ser ut så här: /living-coral-farg.jpg

Bara namnen de sätter på alla färgerna i sina paletter är fascinerande! Jag kan sitta och drömma mig bort bland dessa färgprover och namn - länge! Morning Dew, Radiant Orchide och Tangerine Tango är bara några av dem!

Men i år...vad tycker vi om LIVING CORAL? Den är ganska krävande enligt mig. För mycket, och tankarna går till min barndoms fiskbullar i tomatsås...

/living-coral-2.jpgÅ andra sidan är den en vibrerande färg som accent. VÅGA TA IN FÄRG I DINA RUM!!!
Denna ängsliga avhållsamhet från färger som vi ser (på hemnet nu inte minst), är deppigt! Ängsligt vitt, vitt, vitt!
SKÖNA HEM, Sveriges största inredningsmagasin, har försökt introducera mer färg i flera år nu!

Vi såg även första avsnittet av VEM BOR HÄR härom dagen och det var likadant där! Vitt + gråskala med lite "klatschigt beige" - i alla hem utom i de "kreativa hemmen" där allt snubblar till och blir för mycket åt andra hållet! Färg på färg och mönster på mönster...

Har svenskarna glömt bort hur man kombinerar färger och mönster på ett smakfullt och uppiggande sätt utan att överdriva åt endera hållet? Kolla in här några fina mood-boards som jag hittade på nätet, där LIVING CORAL är kombinerat med bland annat snygga aqua-toner.

/living-coral-1.jpg   /coral-teal.jpg

Våga mer färg!

William Morris fantastiska tyger...

13 Apr 2018

Ibland blir jag extra inspirerad och salig över de sömnadsuppdrag jag får. Det är förstås när jag får tillfälle att sy någonting i ett tyg som jag själv älskar. 

Willam Morris mönstervärld ligger mig varmt om hjärtat och hans provböcker kan man bara försvinna in i! Jag kommer på mig själv med att bara sitta och smeka tygerna och drömma mig in i vilka fantastiska interiörer man skulle kunna skapa, med de flesta av hans tyger!

Nu nyligen fick vi i uppdrag att sy gardiner och kuddar till ett noga inrett sovrum. Kunden valde FOREST i svart sammet - helt UNDERBAR! Som utgångspunkt fanns den fantastiska påfågelstapeten i fonden bakom sänggaveln med guldiga färger. Forest smälte ihop med temat, som om det vore gjort ihop.

Varsågod, här är några bilder på utsökt smak!

 

Almare Stäket - ett 1700-talsmönster återskapas.

31 Dec 2016

I över 15 år har Roger och jag samarbetat med LARS SJÖBERG, den hängivne 1700-talskännaren, författaren och eldsjälen. Under tiden med Ljungbergs Textiltryck satte vi samman en ganska stor kollektion med unika, autentiska reproduktioner av 1700-talstyger. Dessa kattunmönster fann Lars ofta på baksidan av vackra, broderade sidentäcken som fodrats och matlasserats med dessa enklare bomullstryck. Lars och vi funderar just nu på hur vi ska lyckas hålla dessa gamla mönster tillgängliga för alla er 1700-talsentusiaster framöver, för Ljungbergs producerar dem inte längre, bara tre av dem finns kvar i deras produktion.

Men nu är det dags för ännu ett fantastiskt vackert mönster som ursprungligen suttit på ett armstöd på en soffa på Almare Stäkets Herrgård. Det är lite extra roligt i och med att herrgården, några mil nordväst om Sollentuna vid Mälarens strand, just nu renoveras och deras konferransanläggning utökas. Förhoppningsvis kan tyget senare användas i sin originalmiljö igen, vem vet!

Att återskapa ett mönster kräver ganska mycket "handarbete" eftersom sådana här mönster går nästan aldrig att återskapa med enbart datorns desingprogram. Så här fick jag ta fram ritfilm och tuschpennor och teckna av mönstret för hand först, för att sedan bygga upp rapporteringen av mönstret och slutligen håller jag nu på med att färglägga mönsterbilden. Och vilket vackert mönster som åter träder fram! 
Jag blir alltid lika fascinerad över att 1700-talet framträder så färgstarkt och elegant när man återskapar mönsterprakten, eftersom  de åldrade, blekta och smutsiga förlagorna sällan avslöjar seklets verkliga nyanser!

På bilderna här visar jag lite av hur arbetet går till bakom framtagningen av ett gammalt mönster. Det är många timmars arbete!

Josef Frank på Millesgården i Stockholm!

3 Aug 2016

/josef-frank-teheran_bironi-blogg.jpgDu bör inte missa ett besök på Millesgårdens utställning om Josef Franks färgstarka konstnärsskap. Där visas både många av hans tyger (som vi ju tryckte på Ljungbergs i Rydboholm i många år), skisser men också för mig okända målningar med vackra och betagande motiv. Josef Franks mönster- och färgglädje gränsar åt det naiva, men precissionen och perfektionismen i mönsterskapandet är allt annat än naivt. Enligt mig, det bästa som skapats! Jag menar att det känns nästan överväldigande när man möter alla hans mönster i storformat i utställningen, som en riktigt vitaminkick!  Jag älskar det!
Utställningen pågår till den 2 oktober 2016.

 

I år är det ylleplädens år!

6 Oct 2015

/toarpspladen.jpg

I år kan vi inte få nog av ulliga varma plädar! Naturfiber i fårull, alpacka, mohair och jag vet inte allt, men jag bara längtar efter att gosa in mig i varmt omslag!

Vi har just tagit kontakt med en ny leverantör som vi ska samabrta med som driver en fårfarm i Västergötland och gör underbara plädar i precis rätt kvalitet av gotländsk fårull, Toarps Säteri. Underbart!

Prover är beställda och snart kommer vi att kunna ta beställningar om du vill köpa en fantastisk pläd av mjuk gotländsk fårull, eller halsduk i ljuvlig babyalpackaull av oss!

Välkomna!

40 år i Tobias Langs fotspår.

14 Sep 2015

/img_material.jpgBarbro Sandell på Gotland är en av Sveriges härliga eldsjälar, som jag beundrar så. De som viger ett helt arbetsliv åt att utveckla och förvalta vårt kulturarv.

Redan som 25-åring, 1976 kom hon i kontakt med arvet efter industrimannen och entreprenören Tobias Lang, då hon fick i uppdrag av Gotlands Läns Hemslöjdsförening att titta över de tryckstockar och mönsterskisser som Lang efterlämnat i Gotlands Fornsals samlingar. Nästa år blir Barbro Sandell folkpensionär men kommer fortsätta utveckla och sälja Langs mönster även i fortsättningen säger hon! Heja Barbro!

Mellan den 10 - 25 oktober i år kommer nu Barbro Sandell att visa en liten jubileumsutställning inför sitt "40-årsfirande" nästa år. I Langska huset på Kopparviksgatan 7 i Visby visar hon prov på tyger, produkter och mönster som hon använt ur Tobias Langs samling från mitten av 1700-talet.

Kolla Barbro Sandells hemsida: www.sandelldesign.se