Blogg

William Morris fantastiska tyger...

13 apr 2018

Ibland blir jag extra inspirerad och salig över de sömnadsuppdrag jag får. Det är förstås när jag får tillfälle att sy någonting i ett tyg som jag själv älskar. 

Willam Morris mönstervärld ligger mig varmt om hjärtat och hans provböcker kan man bara försvinna in i! Jag kommer på mig själv med att bara sitta och smeka tygerna och drömma mig in i vilka fantastiska interiörer man skulle kunna skapa, med de flesta av hans tyger!

Nu nyligen fick vi i uppdrag att sy gardiner och kuddar till ett noga inrett sovrum. Kunden valde FOREST i svart sammet - helt UNDERBAR! Som utgångspunkt fanns den fantastiska påfågelstapeten i fonden bakom sänggaveln med guldiga färger. Forest smälte ihop med temat, som om det vore gjort ihop.

Varsågod, här är några bilder på utsökt smak!

 

Almare Stäket - ett 1700-talsmönster återskapas.

31 dec 2016

I över 15 år har Roger och jag samarbetat med LARS SJÖBERG, den hängivne 1700-talskännaren, författaren och eldsjälen. Under tiden med Ljungbergs Textiltryck satte vi samman en ganska stor kollektion med unika, autentiska reproduktioner av 1700-talstyger. Dessa kattunmönster fann Lars ofta på baksidan av vackra, broderade sidentäcken som fodrats och matlasserats med dessa enklare bomullstryck. Lars och vi funderar just nu på hur vi ska lyckas hålla dessa gamla mönster tillgängliga för alla er 1700-talsentusiaster framöver, för Ljungbergs producerar dem inte längre, bara tre av dem finns kvar i deras produktion.

Men nu är det dags för ännu ett fantastiskt vackert mönster som ursprungligen suttit på ett armstöd på en soffa på Almare Stäkets Herrgård. Det är lite extra roligt i och med att herrgården, några mil nordväst om Sollentuna vid Mälarens strand, just nu renoveras och deras konferransanläggning utökas. Förhoppningsvis kan tyget senare användas i sin originalmiljö igen, vem vet!

Att återskapa ett mönster kräver ganska mycket "handarbete" eftersom sådana här mönster går nästan aldrig att återskapa med enbart datorns desingprogram. Så här fick jag ta fram ritfilm och tuschpennor och teckna av mönstret för hand först, för att sedan bygga upp rapporteringen av mönstret och slutligen håller jag nu på med att färglägga mönsterbilden. Och vilket vackert mönster som åter träder fram! 
Jag blir alltid lika fascinerad över att 1700-talet framträder så färgstarkt och elegant när man återskapar mönsterprakten, eftersom  de åldrade, blekta och smutsiga förlagorna sällan avslöjar seklets verkliga nyanser!

På bilderna här visar jag lite av hur arbetet går till bakom framtagningen av ett gammalt mönster. Det är många timmars arbete!

Josef Frank på Millesgården i Stockholm!

3 aug 2016

/josef-frank-teheran_bironi-blogg.jpgDu bör inte missa ett besök på Millesgårdens utställning om Josef Franks färgstarka konstnärsskap. Där visas både många av hans tyger (som vi ju tryckte på Ljungbergs i Rydboholm i många år), skisser men också för mig okända målningar med vackra och betagande motiv. Josef Franks mönster- och färgglädje gränsar åt det naiva, men precissionen och perfektionismen i mönsterskapandet är allt annat än naivt. Enligt mig, det bästa som skapats! Jag menar att det känns nästan överväldigande när man möter alla hans mönster i storformat i utställningen, som en riktigt vitaminkick!  Jag älskar det!
Utställningen pågår till den 2 oktober 2016.

 

I år är det ylleplädens år!

6 okt 2015

/toarpspladen.jpg

I år kan vi inte få nog av ulliga varma plädar! Naturfiber i fårull, alpacka, mohair och jag vet inte allt, men jag bara längtar efter att gosa in mig i varmt omslag!

Vi har just tagit kontakt med en ny leverantör som vi ska samabrta med som driver en fårfarm i Västergötland och gör underbara plädar i precis rätt kvalitet av gotländsk fårull, Toarps Säteri. Underbart!

Prover är beställda och snart kommer vi att kunna ta beställningar om du vill köpa en fantastisk pläd av mjuk gotländsk fårull, eller halsduk i ljuvlig babyalpackaull av oss!

Välkomna!

40 år i Tobias Langs fotspår.

14 sep 2015

/img_material.jpgBarbro Sandell på Gotland är en av Sveriges härliga eldsjälar, som jag beundrar så. De som viger ett helt arbetsliv åt att utveckla och förvalta vårt kulturarv.

Redan som 25-åring, 1976 kom hon i kontakt med arvet efter industrimannen och entreprenören Tobias Lang, då hon fick i uppdrag av Gotlands Läns Hemslöjdsförening att titta över de tryckstockar och mönsterskisser som Lang efterlämnat i Gotlands Fornsals samlingar. Nästa år blir Barbro Sandell folkpensionär men kommer fortsätta utveckla och sälja Langs mönster även i fortsättningen säger hon! Heja Barbro!

Mellan den 10 - 25 oktober i år kommer nu Barbro Sandell att visa en liten jubileumsutställning inför sitt "40-årsfirande" nästa år. I Langska huset på Kopparviksgatan 7 i Visby visar hon prov på tyger, produkter och mönster som hon använt ur Tobias Langs samling från mitten av 1700-talet.

Kolla Barbro Sandells hemsida: www.sandelldesign.se